Informații utile pentru locuitorii municipiului Satu Mare

Colectarea brazilor

proveniţi din gospodării în urma sărbătorilor de iarnă

Postat 2018-01-05

Primăria municipiului Satu Mare împreună cu operatorul de salubrizare Florisal SA, demarează în perioada 08-20.01.2018 acţiunea de transport a brazilor proveniţi din gospodării în urma sărbătorilor de iarnă.
Acţiunea se va desfăşura numai pentru trasportul brazilor, în zilele planificate pentru colectarea deşeurilor menajere de la case şi în toată perioada de la punctele gospodăreşti din cartiere.
Cetăţenii municipiului Satu Mare sunt rugați să respecte zilele programate şi modul de depozitare, în caz contrar se vor aplica amenzile prevăzute de Hotărârea Consiliului Local nr.33/2011.

Plantat flori bienale

pentru sezonul rece

Postat 2017-12-06

   O mare parte a cetățenilor ne au întrebat în timpul campaniei de plantare care s-a desfășurat în forță încă de la începutul lunii octombrie de ce plantăm flori tocmai acum când iarna e pe picior de sosire în județul nostru? Nu vor îngheța? Ce fel de flori plantăm?
Ei bine, ne propunem prin acest material să vă răspundem cât mai concis la toate întrebările dumneavoastră.
Toate plantele pe care le folosim în rondurile și parcurile din oraș sunt producție proprie în serele și solariile noastre.
În decursul unui an, firma noastră întreprinde 2 campanii mari de plantare.
Prima se desfășoară în luna mai,iar cea de a doua în octombrie.
Florile plantate în mai poartă denumirea de anuale, pentru că înfrumusețează și îndeplinesc cerințe estetice doar un sezon.
Plantele din luna octombrie se mai numesc și bienale, adică ne putem bucura de ele 2 sezoane.
Farmecul lor constă în faptul că se plantează toamna, trec peste un sezon rece și îngheață iar odată cu creșterea temperaturilor din primăvară ele repornesc în vegetație, înfloresc abundent și se dezvoltă până temperaturile cresc extrem de mult.
Există mai multe tipuri de bienale: panseluțe, bănuței, primule.
Firma noastră a ales să producă și să utilizeze în plantările din oraș panseluțele.
Criteriul de alegere a fost aspectul plantei, perioada de înflorire, durata florilor, rezistența la boli, dăunători sau alte condiții de mediu.
Ne-am axat de asemenea pe alegerea unor sortimente cât mai viu colorate pentru a înviora și bucura ochii dumneavoastră.
De la bun început am exclus folosirea hibrizilor în favoarea soiurilor. Hibrizii nu au o rezistență așa mare la boli iar aspectul florilor în plantări lasă de dorit.
Producerea panseluțelor nu ridică mari probleme în general, însă trebuie acordată o atenție mai sporită olumului de apă cu care se udă. Umiditatea în exces corelată cu temperaturile care încep să scadă fac aceste plante sensibile la apariția unor putregaiuri.
Alegerea unor flori care să înfrumusețeze parcurile în sezonul rece fac din panseluțe candidatele principalele în opinia noastră.
Varietățile produse de noi sunt:
  • Viola Witrockiana Giant Alpine Glow (rosu)
  • Viola Witrockiana Giant Rhinegold (galben)
  • Viola Witrockiana Giant Ullswater (albastru)
   De asemenea în sezonul rece când plantele îngheață sfatul nostru este să nu le atingeți și nici să nu le călcați deoarece aceste lucruri pot produce daune ireversibile plantelor.
Utilizarea în amenajări de spații verzi a panseluțelor este foarte variată. Pe lângă plantarea în ronduri și rabate (așa cum procedăm noi) acestea se pot utiliza în diverse vase din grădinile dumneavoastră, morminte, jardiniere sau chiar stâncării.

Probleme la punctele gospodărești

din cartiere

Postat 2017-11-20

  • Principalii răspunzători pentru distrugerea și degradarea punctelor gospodărești prin ruperea balamalelor și a sistemelor de închidere sunt boschetarii iar organele în drept nu au nici o reacție.
  • Deși containerele de pe platformele de precolectare a deșeurilor menajere sunt goale, uni concetățeni aruncă deșeuri menajere în spatele punctelor gospodărești, faptă pedepsită de HCL 33/2011 art. 33.
  • În apropiere de centrul Municipiului Satu Mare pe o proprietate privată sunt abandonate diferite categorii de deșeuri, transformându-se în punct de colectare clandestin.

Lucrări de toamnă

la zone verzi

Postat 2017-11-10

  În acestă perioadă s-au efectuat mai multe lucrări de reabilitare a spățiilor verzi din oraș:
  • s-au executat lucrări de aducere la cotă și gazonări pe o suprafață de 1040 mp pe B-dul Transilvania
  • în zona Palatului Administrativ s-au plantat 3500 de bulbi de lalele, 20 taxus baccata, 1000 de trandafiri și 3900 panseluțe
  • numărul panseluțelor plantate în diferite locuri ale orașului se ridică la 69600 bucăți

Distrugerea prin incendierea containerelor

din punctele gospodăreşti

Postat 2017-11-09

  Conform Art.42 din HCL 33/2011, "Aprinderea sau întreţinerea focului pe domeniul public, în pieţe, la rampa de depozitare a deşeurilor menajere de orice fel în curţi sau pe alte terenuri private, fără respectarea măsurilor legale de prevenire a incendiilor, precum şi incendierea containerelor de deşeuri de pe platformele de depozitare se sancţionează cu amendă de la 200 la 500 lei."